De techniek achter de RIVM Berichtenservice: ‘Eenheid van Taal ABR’

In samenwerking met KPN heeft Copernicus begin juli de Berichtenservice voor RIVM opgeleverd binnen het project: Eenheid van Taal ABR. Dit project is een gezamenlijk project van de NVMM, Nictiz en het RIVM en heeft betrekking op de digitale gegevensuitwisseling over antibioticaresistentie. Inmiddels zijn in de pilotfase al twee van de zes Medisch Microbiologische Laboratoria aangesloten op een centrale berichtenservice. Hiermee worden dagelijks meldingen over antibioticaresistentie naar de surveillancesystemen van het RIVM gestuurd op basis van gestandaardiseerde Labcodes. Meer informatie over dit project leest u hier.

Wat houdt onze bijdrage nu in?

Berichten die door een MML naar het RIVM gestuurd worden, gaan via ons integratieplatform ‘Niklas‘. Omdat niet elke organisatie hetzelfde systeem en/of bestandsformaat gebruikt, zorgen wij dat verstuurde berichten naar het formaat van de ontvanger wordt omgezet. Zo kunnen twee partijen eenvoudig berichten uitwisselen zonder dat een ander systeem hier voor nodig is. Daarnaast worden persoonsgegevens zoals een BSN-nummer versleuteld en geanonimiseerd om zo de privacy van personen te waarborgen.

Bij een project is niet altijd duidelijk welke partijen betrokken zijn bij een dergelijk project. Sommigen werken op de achtergrond en zijn onzichtbaar naar het publiek. Om dit project te realiseren, is een stuk techniek nodig. Copernicus Interchange Technology maakt het met onze technologie mogelijk om de berichtenuitwisseling via het veilige KPN E-Zorg netwerk tot stand te brengen. Copernicus heeft veel interessante projecten in de zorg. Dit doen wij als integratiespecialist maar ook met onze eigen volgsystemen. Onder de handelsnaam CoperniCare zijn wij binnen ziekenhuizen actief met onze softwareoplossingen voor alle track en trace op de OK en logistiek.