Een optimaal functionerend integratielandschap in de Transport & Logistiek

In een tijdperk waarin geautomatiseerde processen tussen handelspartners en systemen niet meer zijn weg te denken, worden bedrijven in de transport- en logistieke sector geconfronteerd met de noodzaak om processen optimaal en snel te laten verlopen voor hun klanten. 

In deze blog zullen we de uitdagingen en kansen binnen de sector onderzoeken en bekijken we hoe innovatieve integratieservices, zoals die van Copernicus, zorgen voor een optimaal functionerend integratielandschap.

Stroomlijnen en beheren van activiteiten en processen

In de transport- en logistieke sector spelen verschillende systemen een cruciale rol in het stroomlijnen van de operationele processen en het beheren van de logistieke activiteiten van een organisatie. Van een Warehouse Management System (WMS) die de inventaris bijhoudt in de magazijnen tot een Transportation Management System (TMS) die de planning en uitvoering van transport regelt, en van een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem die de algehele bedrijfsprocessen beheert tot een Carrier Platform die communicatie mogelijk maakt met externe vervoerders. Elk systeem draagt bij aan de algehele efficiëntie van het bedrijf.

Echter, kunnen er ook meerdere uitdagingen naar voren komen bij het gebruik van diverse systemen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Fragmentatie van gegevens: de logistieke gegevens zijn verspreid over verschillende systemen en platformen.
 • Gebrek aan standaardisatie: verschillende dataformaten en protocollen zorgen ervoor dat systemen en partners lastig met elkaar kunnen werken, en dat zorgt voor inefficiëntie.
 • Verouderde technologieën: veel partijen in de sector vertrouwen nog steeds op verouderde systemen die niet zijn ontworpen om te voldoen aan de eisen van de moderne digitale economie.
 • Risico’s op onderbrekingen: handmatige processen en papieren documentatie verhogen het risico op fouten en vertragingen, wat zorgt voor inefficiëntie van de supply chain.

Naadloze integratie

Bedrijven in de transport en logistiek streven vaak naar het integreren van systemen om soepele operaties te waarborgen. Door bijvoorbeeld het WMS-systeem te koppelen aan het TMS-systeem, worden voorraadniveaus automatisch gesynchroniseerd met de transportplanning, wat vertragingen en tekorten voorkomt. Ook kan het aansluiten van het TMS-systeem op een Carrier Platform verzendinformatie direct delen met vervoerders

Naast de hierboven genoemde specifieke voordelen, biedt naadloze integratie ook de volgende voordelen:

 • Efficiëntie verbeteren: door real-time inzicht te verkrijgen in operationele processen kunnen inefficiënties worden opgespoord en aangepakt, wat leidt tot kostenbesparingen en optimalisatie van de doorvoer.
 • Klantervaring verbeteren: door het delen van relevante informatie met klanten kunnen bedrijven een hoger niveau van service bieden en zich onderscheiden van concurrenten.
 • Risicobeheer versterken: door middel van geavanceerde analysetechnieken kunnen bedrijven potentiële risico’s en verstoringen in de supply chain proactief identificeren en aanpakken.
 • Innovatie stimuleren: door logistieke data te gebruiken als basis voor innovatie kunnen bedrijven nieuwe zakelijke kansen ontdekken en zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

Copernicus: dé IT-dienstverlener voor integratie uitdagingen

Copernicus is opgericht in 2000 en helpt bedrijven met hun elektronische gegevensuitwisseling, in de breedste zin van het woord. Denk bijvoorbeeld aan EDI met handelspartners, Managed AS2, applicatie-integratie, koppelingen met marktplaatsen (zoals Bol.com, Amazon, etc.), cloudintegratie, integratie met kassasystemen en andere apparaten zoals RFID-apparatuur, scanners, labelprinters en meer

In de afgelopen jaren hebben wij integratieprojecten uitgevoerd voor diverse partijen in de transport & logistiek, waaronder VOS Logistics, R.M.I., Portena Logistiek en vele anderen.

De koppelingen zullen geïmplementeerd worden op ons zelf ontwikkelde integratieplatform, genaamd ‘Niklas‘, dat de volgende voordelen biedt:

 • Flexibiliteit: ons integratieplatform is ontworpen om te voldoen aan de unieke behoeften van elke klant, ongeacht de omvang of complexiteit van hun IT-landschap.
 • Schaalbaarheid: ons integratieplatform kan eenvoudig worden opgeschaald om aan groeiende behoeften te voldoen, zowel voor een klein bedrijf dat op zoek is naar eenvoudige integratieoplossingen, als een groot bedrijf dat behoefte heeft aan enterprise-grade integratie.
 • Veiligheid: wij begrijpen het belang van het beschermen van gevoelige bedrijfsgegevens. Daarom integreren wij geavanceerde beveiligingsfuncties in al onze oplossingen om ervoor te zorgen dat gegevens te allen tijde veilig zijn.
 • Toekomstbestendigheid: door gebruik te maken van de nieuwste technologieën en standaarden zorgen wij ervoor dat onze integratieoplossingen toekomstbestendig zijn.

Het is essentieel voor bedrijven in de transport- en logistieke sector om diverse systemen met elkaar te integreren. Neem vandaag nog contact met ons op.

Als adviseur digitale transitie bij Logistiek Digitaal, vind ik mijn energie in de verbindingen die ik maak – niet alleen tussen systemen in de wereld van transport en logistiek, maar ook tussen mensen. Elke succesvolle integratie, of het nu een systeemintegratie of een menselijke verbinding is, geeft me een gevoel van voldoening en drijft me om verder te gaan.

Hugo Bankers – Adviseur digitale transitie bij Logistiek Digitaal

Meer weten over onze producten en oplossingen?

Ons team van expert staat klaar om je te adviseren én mee te denken over wat het beste past bij jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.