Wat is EAI?

Enterprise Application Integration, afgekort EAI, is een technologie die op geautomatiseerde wijze elektronische uitwisseling van informatie regelt tussen verschillende computersystemen en applicaties, ongeacht de gebruikte dataformaten en protocollen.

Om EAI toe te passen maak je gebruik van een software-laag tussen de verschillende systemen en applicaties. Deze ‘middleware’ regelt en coördineert zelfstandig de automatisch uitwisseling van gegevens, zonder dat de betrokken besturingssystemen en applicaties iets van elkaar hoeven te weten.

Enterprise Application Integration

Hoe werkt EAI?

Qua systeemarchitectuur zit EAI tussen meerdere applicatie-servers, bijvoorbeeld tussen een webserver (front-end) en een andere server of mainframe (back-end). Deze gebruiken EAI om berichten (messages) uit te wisselen. Hiervoor wordt een standaardtaal als XML gebruikt, maar dit kan ook een andere standaard zijn. EAI vervult een coördinatiefunctie waardoor de applicaties niets van elkaar hoeven te weten en alleen maar met de EAI communiceren. Deze vorm van communicatie noemen we ‘application-to-application’, of A2A.

Voordelen van EAI

  • Stroomt naadloos tussen de verschillende applicaties en systemen
  • Voorkomt duplicatie van gegevens
  • Bevordert de interoperabiliteit tussen applicaties en systemen
  • Processen die betrekking hebben op meerdere applicaties worden gestroomlijnd
  • Nieuwe systemen zijn snel en eenvoudig aan te sluiten
  • Het creërt een ‘single point of access’ naar je bedrijfsinformatie

Voor veel organisaties is het nog een uitdaging hoe EAI te integreren en te implementeren.
Bij Copernicus hebben we veel ervaring met EAI. Met Niklas, ons eigen integratieplatform of Enterprise Service Bus, ontwerpen en implementeren wij zelf alle communicatie tussen verschillende applicaties en systemen. En zorgen wij ervoor dat de processen zo soepel en efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.

We zien dat het gebruik van EAI veel voordelen heeft. Veel bedrijven werken er tegenwoordig al mee en als je klanten en leveranciers dat ook doen is het veelal aan te raden om er zelf ook gebruik van te maken.

Is EAI iets voor mij?

Meer weten over onze producten en oplossingen?

Ons team van experts staat klaar om je te adviseren én mee te denken over wat het beste past bij jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.