Electronic Data Interchange (EDI) staat voor het elektronische uitwisselen van bedrijfsdocumenten, zoals orders, rekeningen en berichten of bevestigingen. Omdat deze documenten moeten voldoen aan standaardsjablonen wordt het veelal gebruikt voor herhalende transacties. Dit kunnen financiële, logistieke of commerciële gegevens zijn. Denk hierbij aan facturen, orders/orderbevestigingen, pakbonnen, notificaties, verzekeringsclaims, et cetera.
Electronic Data Interchange
EDI standaarden
Er is een aantal EDI-standaarden zoals EDIFACT, HL7 (voor de gezondheidszorg), TRADACOMS (voor Britse supermarkten), VDA en ODETTE (auto-industrie). Binnen retail en logistiek vindt een zeer groot aantal transacties via EDI plaats. Veel grote (internationale) retailers willen dat hun leveranciers werken met EDI voor het uitwisselen van orders, pakbonnen en facturen.
Voordelen van EDI
- Snellere uitwisseling van informatie
- Minder papierwerk
- 24/7 beschikbaar
- Een snellere doorlooptijd van orders
- Een goed voorraadbeheer
- Een betere concurrentiepositie
- Minder kans op fouten door het uitsluiten van menselijke tussenkomst
Organisaties die EDI toepassen kunnen hier verschillende berichtformaten voor gebruiken. Sommige EDI-berichten zijn speciaal ontwikkeld voor bepaalde sectoren, terwijl andere berichtsoorten meer generiek van aard zijn.
Naast de traditionele EDI-berichtformaten gebruikt men in toenemende mate XML of JSON berichten.
Het voordeel van XML is dat dit formaat eenvoudig gevalideerd kan worden tegen een schema (XSD) en ook makkelijk in een webbrowser getoond kan worden. Daarbij is XML beter leesbaar dan het traditionele EDI zoals EDIFACT of X12.
JSON (JavaScript Object Notation) is een lichtgewicht formaat voor data-uitwisseling. Dit is ook voor programmeurs gemakkelijk te gebruiken en daarbij makkelijker te verwerken voor computers.
EDI berichtformaten
Data uitwisseling
Data kan op verschillende manieren uitgewisseld worden. Daarom zijn er verschillende soorten EDI welke in werkelijkheid het meest gebruik worden. Dit kan via VAN’s, VPN’s of standaard protocollen als (S)FTP en EMAIL. Of via een synchrone benadering zoals via HTTP(S) (rest/webservice) en AS2.
Voor het transport van de berichten zijn diverse methodes voor datacommunicatie beschikbaar. Waar men vroeger vaak Value Added Netwerken (VAN’s) gebruikte, gebruikt men tegenwoordig vaker protocollen die gebaseerd zijn op internet technologie (Transmission Control Protocol).
Meer weten over onze producten en oplossingen?
Ons team van experts staat klaar om je te adviseren én mee te denken over wat het beste past bij jouw organisatie.
Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.