Wat is een webservice?

Met een webservice kan er op afstand gecommuniceerd worden, via het internet en in realtime, tussen twee (computer)systemen zonder menselijke tussenkomst. Het is een interface van een applicatiecomponent die toegankelijk is via standaard webprotocollen. Hierbij wordt veelal gebruikgemaakt van XML en JSON voor de gegevens en SOAP voor de uitwisseling.

Met een webservice kun je bijvoorbeeld automatisch de weersvoorspellingen of beurskoersen ophalen. Ook is het mogelijk om realtime data voor CRM, CMS of webshop te valideren of te verrijken.

Webservice: Realtime communi­catie zonder menselijke tussenkomst

Hoe werkt een webservice?

Als twee systemen, via het web, met elkaar moeten communiceren gebeurt dit vaak via een webservice. Het zijn API’s (Application Programming Interface) op afstand. Dit is een ingang tot het systeem voor andere systemen, een soort koppeling. De “twee werelden” moeten elkaar begrijpen en daarvoor moet er een overeenkomst zijn tussen het format en de structuur.

Wat zijn de voordelen van een webservice?

  • Geschikt voor ‘tijd kritische’ situaties waarin direct response wordt verwacht.
  • Bedrijven IBM, SAP & Microsoft maken gebruik van webservices.
  • Voor IT-ontwikkelaars is het eenvoudig te maken en te (her) gebruiken.
  • De meeste ‘online’ systemen gebruiken webservices om data uit te wisselen.
  • In de Cloud gaat uitwisseling van data vrijwel altijd via webservices.

Wanneer gebruik je een webservice?

Webservices worden gebruikt wanneer je wil dat de ontvanger van data gelijk een respons terugstuurt. Bijvoorbeeld: de bezoeker van een webshop klikt op een artikel, vervolgens wordt via de webservice het systeem aangeroepen dat de voorraad bijhoudt. Het systeem verstuurt dan direct een respons met de actuele voorraad van het betreffende artikel. Dit noemen we ook wel ‘synchrone gegevensuitwisseling’.

Wanneer gebruik je een webservice?

Is een webservice iets voor mij?

We zien dat het gebruik van een webservice veel voordelen heeft. Veel bedrijven maken tegenwoordig gebruik van webservices. En als je klanten en leveranciers dat ook doen is het veelal aan te raden om er zelf ook gebruik van te maken.

Bij Copernicus hebben we veel ervaring met het opzetten van webservices voor onze klanten en partners. Mocht je meer willen weten of een webservice geschikt is voor jouw bedrijf dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Wil je meer weten over onze producten en oplossingen?

Onze experts staan voor je klaar om je verijblijvend te adviseren over de beste mogelijkheden voor jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.