RFID technologie

RFID TagRadio Frequency Identification (RFID) is een technologie waarbij radiogolven worden gebruikt om objecten die voorzien zijn van een RFID-tag, op afstand te kunnen identificeren, traceren, sorteren of te beveiligen. Tags zijn minuscuul kleine chips die een unieke identificatiecode bevatten die op een afstand van enkele meters kan worden uitgelezen. Hierbij hoeft de tag zich niet in het zicht van de reader te bevinden. Dit in tegenstelling tot barcode technologie waarbij de barcode wel zichtbaar moet zijn voor de barcodelezer.

Soorten tags

We kunnen grofweg een tweetal RFID tags onderscheiden: de passieve en de actieve tag. De passieve tag heeft zelf geen energievoorziening en voedt zich met de radiofrequentiegolven van de reader. Dit activeert de chip zodat de tag zijn informatie met de reader kan delen.
De actieve tag is wel voorzien van een energiebron. Deze tag zendt zelf actief haar signaal uit. Dit zorgt ervoor dat er ook een grotere afstand kan worden overbrugt om de informatie die op de tag staat te delen. Afhankelijk van de hoogte van de frequentieband kan er zelfs een afstand tot 200 meter mogelijk zijn!

Toepassing van RFID

De technologie kent dan ook een breed toepassingsgebied. Zo wordt de techniek vaak toegepast in logistieke oplossingen, in oplossingen voor toegangscontrole en in toenemende mate wordt de technologie gebruikt voor marketing toepassingen. De fashion branch is al langere tijd bezig met het toepassen van RFID-tags voor het verhogen van de klantbeleving. Ralph Lauren is een mooi voorbeeld hiervan. Zij hebben RFID naar de paskamer gebracht zoals te lezen is in het artikel “Ralph Lauren brengt interactieve spiegel naar paskamer“.

Voordelen van RFID

  • Tags kunnen op enkele meters afstand worden uitgelezen
  • Vele tags kunnen in een seconde worden gelezen
  • Tags kunnen eenvoudig aan objecten bevestigd worden

RFID integratie met de backoffice

RFID systemen leveren real time informatie die teruggekoppeld moet worden aan de achterliggende systemen zoals een ERP, voorraadsysteem of een kassasysteem. Met het Niklas integratieplatform kunnen RFID readers eenvoudig geïntegreerd worden met de backoffice systemen.

Meer weten over RFID oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.