Portena Logistiek

Portena Logistiek is een Nederlandse transport-en warehouse specialist. Opgericht in 1932 is dit familiebedrijf uitgegroeid tot een van de grootste distributeurs en warehousers in Noord-Nederland. Voor hun klanten verzorgen ze de totale goederenstroombeheersing, voorraadbeheer, op- en overslag, transport en distributie. Portena is vooral actief in de sectoren Food, Non-Food en Machine onderdelen & halffabricaten.

Een nieuw integratieplatform voor alle datastromen

Portena werkte met een integratieplatform dat niet langer technisch onderhouden werd. Bij de zoektocht naar een nieuw integratieplatform waren er een aantal eisen waaraan voldoen moest worden. Folmer Schotanus, hoofd IT & automatisering van Portena vertelt hierover:

“Het was van groot belang dat het nieuwe platform gebouwd is met moderne technieken, waardoor het al onze datastromen kan faciliteren. Daarnaast moet het integratieplatform robuust en veilig zijn maar vooral een toekomst vaste oplossing bieden. Daarnaast zochten we een partner die ons excellente service bood. Wij wilden korte lijnen, adequate support en de mogelijkheid om het werk uit handen te geven. Voorheen deden we het complete beheer zelfstandig, maar dat wilden we bij onze nieuwe situatie af en toe kunnen uitbesteden.”

Portena vond in Niklas het antwoord op hun zoektocht naar een nieuw integratieplatform en ze kozen daarbij voor de dedicated variant waarmee ze volledig controle hebben over hun Niklas omgeving. Met deze extra controle en inzicht zien ze het direct als Niklas een fout detecteert. Er kan bijvoorbeeld een transportbericht incorrect afgeleverd zijn. Als dit het geval is, probeert Niklas het bericht opnieuw te versturen. Als dit bericht problemen blijft geven, krijgt Portena een automatische melding van het integratieplatform. Zo kunnen ze zelfstandig het incident oplossen, voordat het probleem escaleert.

Integratie­platform Niklas detecteert fouten direct

Bij Copernicus handelen ze snel, gaan ze vriendelijk om met klanten en past het supportsysteem precies bij de wensen van Portena

Folmer Schotanus – Hoofd IT & Automatisering bij Portena

Voordat de initiële migratie van start kon gaan, kwam er een acuut verzoek van Portena waardoor het project uiteindelijk uit 2 fases bestond.

“We kregen het verzoek van een potentiële klant of wij de DESADV-berichten (EDI) wilden verzorgen voor hun handelspartners. Helaas was dit niet mogelijk met ons eerdere integratieplatform. Copernicus heeft toen op ons verzoek, snel de DESADV-datastromen opgezet die aan alle specificaties voldeden. Zo kon onze nieuwe klant zonder problemen elektronische pakbonnen uitwisselen met al haar handelspartners. Vervolgens zijn wij samen met Copernicus begonnen met het overzetten van de totale elektronische gegevensuitwisseling met onze klanten.”

DESADV-datastromen voor electronische pakbonnen

Veilige omgeving om zelf koppelingen te bouwen

“Door te kiezen voor de dedicated variant van Niklas hebben we onze eigen veilig omgeving waarin we zelfstandig koppelingen kunnen bouwen. Hiervoor zijn we twee dagen op cursus geweest bij Copernicus en kregen we instructie in zowel het gebruik van Niklas, als het bouwen van mappings. We zijn nu perfect in staat om eenvoudige interfaces te bouwen tussen de verladers en onze handelspartners. En mocht er een complexe interface tussen zitten, dan spelen we die door naar Copernicus. Zij staan altijd klaar om ons te assisteren.”

Heb je vragen? Laat het ons weten. We helpen je graag.

Onze ervaren experts weten alles over de mogelijkheden van onze producten en oplossingen voor jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.