IFTMIN

IFTMIN BerichtEen IFTMIN bericht is een EDI bericht dat door verladers wordt gebruikt om transportopdrachten (zendingen) aan te melden bij een transporteur of logistiek dienstverlener. Naast dit bericht zijn er nog andere bericht soorten die gerelateerd zijn aan het vervoer van goederen zoals:

  • Berichten voor het maken van transport boekingen (IFTMBP, IFTMBF en de IFTMBC)
  • Berichten voor het verkrijgen van aflever informatie, het Arrival Notification bericht (IFTMAN)

Hoe werkt een IFTMIN bericht?


De verlader zal de transportopdrachten aanmaken in zijn Transport Management Systeem (TMS) of ERP systeem, waarna dit systeem de opdrachten in een bestand zal klaarzetten voor het EDI systeem. Het EDI systeem zal het bestand verwerken en transformeren naar een IFTMIN bericht en dit bericht vervolgens naar het EDI systeem van de geselecteerde vervoerder sturen.

Verladers die geen eigen EDI systeem hebben en niet willen investeren in EDI software kunnen gebruik maken van de Managed EDI oplossing van Copernicus zodat zij verzekerd zijn van een soepele gegevensuitwisseling met transporteurs en logistiek dienstverleners tegen lagen kosten.

IFTMIN vs IFCSUM


In de praktijk wordt naast het IFTMIN bericht ook vaak het IFCSUM bericht gebruikt. Het IFTMIN bericht dient volgens de richtlijnen gebruikt te worden om zending gerelateerde informatie naar de vervoerder te sturen, terwijl het IFCSUM bericht meer ingaat op transportmiddelen in plaats van zendingen.

Inhoud van een IFTMIN bericht


Een IFTMIN bericht bevat onder andere informatie over de te vervoeren goederen, over de verzender en de ontvanger, over geldbedragen maar het bevat ook informatie over afmetingen, gewichten en gevaarlijke stoffen.