Wat is IFTMIN?

Een IFTMIN (Instruction Message) is een EDI bericht dat klanten of verzenders gebruiken om transportopdrachten (zendingen) aan te melden bij een transporteur of logistiek dienstverlener. De verlader zal de transportopdrachten aanmaken in zijn Transport Management Systeem (TMS) of ERP systeem, waarna dit systeem de opdrachten in een bestand zal klaarzetten voor het EDI-systeem.

Instruction Message

Hoe werkt het?

Het EDI-systeem verwerkt een bestand en transformeert deze naar een IFTMIN bericht. Vervolgens gaat dit bericht naar het EDI-systeem van de geselecteerde vervoerder. Met deze informatie kan de logistieke dienstverlener het transport beter inplannen op basis van de beschikbare capaciteit. Omdat binnen de logistiek steeds vaker strikte leveringstermijnen worden vastgelegd helpt IFTMIN bij het snel en foutloos kunnen uitvoeren van deze logistieke taken.

Een IFTMIN bericht bevat onder andere informatie over:

  • Te vervoeren goederen
  • Verzender en de ontvanger
  • Geldbedragen
  • Afmetingen
  • Gewichten
  • Melding gevaarlijke stoffen

In de praktijk wordt naast het IFTMIN bericht ook vaak het IFCSUM bericht gebruikt. Het IFTMIN bericht dient men volgens de richtlijnen te gebruiken om zending gerelateerde informatie naar de vervoerder te sturen, terwijl het IFCSUM bericht meer ingaat op transportmiddelen in plaats van zendingen.

IFTMIN of IFCSUM?

Meer weten over onze producten en oplossingen?

Ons team van experts staat klaar om je te adviseren én mee te denken over wat het beste past bij jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.