ANSI X12

ANSI X12 LogoX12 is de berichtenstandaard voor Electronic Data Interchange (EDI) die door het American National Standards Institute opgesteld is. Het instituut is in 1979 opgericht en heeft sindsdien meer dan 300 verschillende standaarden voor EDI berichten ontwikkeld.

Het ANSI heeft de X12 standaard oorspronkelijk ontworpen om Noord-Amerikaanse bedrijven in verschillende sectoren te ondersteunen maar vandaag de dag zijn er wereldwijd meer dan 300.000 bedrijven die dagelijks gebruik maken van de X12 EDI-normen om hun zakelijke transacties te faciliteren.

Het orgaan ontwikkelt en onderhoudt EDI standaarden voor elektronische gegevensuitwisseling voor bijvoorbeeld het elektronisch plaatsen van orders, transportopdrachten en e-facturatie.

Leden van de commissie ontwikkelen en promoten gezamenlijk de EDI standaarden om zakelijke transacties te stroomlijnen door gebruik te maken van een uniforme en gemeenschappelijke syntax. De huidige set aan berichten ondersteunt elk facet van het elektronisch zakendoen in het business-to-business segment.

Nederlandse organisaties die zaken doen met Amerikaanse bedrijven zullen de X12 EDI standaard moeten gebruiken. Vaak gaat het dan om de volgende berichten:

De X12 berichtenstandaard faciliteert de elektronische gegevensuitwisseling ten behoeve van bedrijfsprocessen zoals:

  • Versturen van catalogi
  • Ordering, order bevestiging en order verwerking
  • Versturen van pakbonnen
  • Transportopdrachten en status informatie
  • Facturatie

OTX Connecting continentsBenieuwd naar een voorbeeld waarin wij dit berichttype gebruiken? OTX Logistics wisselt met PVH (moederbedrijf van o.a. Calvin Klein en Hilfiger) X12 berichten uit. X12 is de Amerikaanse variant van de Edifact berichtenstandaard. Om dit berichtenverkeer mogelijk te maken, bouwde Copernicus hiervoor de koppelingen Lees onze business case van OTX Logistics.