Wat is ORDERS?

Een ORDERS (Purchase Order Response Message) bericht is een EDI bericht dat door afnemers wordt gebruikt om op elektronische wijze goederen of diensten te bestellen bij hun leveranciers. De leverancier zal de ordergegevens automatisch inlezen in zijn ERP systeem. Afhankelijk van de gemaakte afspraken zal de ORDRSP (Orders response) direct worden teruggestuurd (synchroon) of op een later moment (a-synchroon). De afnemer weet direct of de order is geaccepteerd, en hier op kan anticiperen.

Purchase Order Response Message

Hoe werkt het?

De afnemer zal in zijn ERP systeem orders aanmaken die voor EDI beschikbaar gesteld worden. Het EDI-systeem zal de orders ophalen, vertalen naar een EDIFACT ORDERS bericht en dit naar de juiste leverancier sturen via een vooraf afgesproken methode voor datacommunicatie.

De leverancier bevestigd via een ORDRSP bericht aan de klant of deze de order accepteert, afwijst of enkel kan accepteren met wijzigingen. Met een DESADV bericht laat de leverancier aan de klant weten dat de order volledig is geaccepteerd en volledig verzonden zal worden.

  • Bestelde artikelen en bijbehorende kosten
  • Bestelde hoeveelheden
  • Factuurgegevens als datum en inkoopordernummer
  • Afleveradres
  • Eventuele extra logistieke instructies
  • Details voor de logistieke dienstverlener

Inhoud van een ORDERS bericht

ORDRSP of APERAK?

Soms zullen afnemers van hun leveranciers verwachten dat zij een APERAK bericht terugsturen ter bevestiging dat hun order correct is ontvangen. Echter, vaker willen afnemers van hun leverancier een bevestiging dat de order ook daadwerkelijk is geaccepteerd. De leverancier zal voor deze terugkoppeling het ORDRSP bericht gebruiken.

Meer weten over onze producten en oplossingen?

Ons team van experts staat klaar om je te adviseren én mee te denken over wat het beste past bij jouw organisatie.

Mail je liever, geen probleem. Vul ons contactformulier in en we nemen snel contact met je op.